Yayın Tarihi: 5 Temmuz 2020 · Son Güncelleme: Haziran 2026 · Okuma Süresi: 14 dk · Yazar: Volkan Şimşirkaya (ISITMAX Satış-Pazarlama)
Sonradan yerden ısıtma yapılır mı? Evet, mevcut radyatörlü ya da sobalı bir daireye yerden ısıtma sonradan uygulanabilir. Belirleyici dört kriter vardır: tavan yüksekliği, döşemenin sökülebilmesi, ısı yalıtımı durumu ve elektrik altyapısı. Betonu kırmadan, parke altına serilen ince sistemlerle tek günde montaj mümkündür; tüm daireyi kapsayan uygulamalarda ise şap ve statik yük hesabı öne çıkar. Fiyatlar parke altı karbon film için 1.500 ₺/m²’den, ıslak hacim şiltesi için 4.225 ₺/m²’den başlar (KDV hariç).
Bu rehber, “yerden ısıtma nedir” sorusunu değil, “mevcut yaşam alanıma sonradan nasıl uygularım, ne kadara mal olur, hangi sistemi seçmeliyim” sorusunu yanıtlar. Yeni bir inşaata yerden ısıtma döşemek ile oturulan bir daireye sonradan uygulamak farklı mühendislik kararları gerektirir. Aşağıda renovasyon senaryosuna özgü kriterleri, betonu kırmadan uygulanan sistemleri, 2026 maliyet hesabını ve proje tipinize göre karar matrisini bulacaksınız.
Mevcut Daireye Yerden Isıtma Yapılabilir mi? Belirleyici 5 Kriter
Sonradan uygulamada teknik karar, “olur/olmaz” değil “hangi sistemle olur” sorusuyla başlar. Mevcut yapının beş özelliği, uygulanabilir sistem tipini ve maliyeti doğrudan belirler.
- Tavan yüksekliği: Klasik şaplı uygulama 3 cm civarı kot yükseltir. 2,40 m’nin altındaki tavanlarda parke altı FilmMax (1,5 cm) veya kuru sistem (3-4 cm) tercih edilir.
- Döşemenin sökülebilmesi: Mevcut seramik/parke sökülebiliyorsa şilte veya kablo + ince şap mümkündür. Sökülmesi istenmeyen alanlarda parke altı film en pratik çözümdür.
- Isı yalıtımı: Kat betonu üzerine izolasyon levhası serilmezse alt kata ısı kaçar ve fatura beklenenin üzerine çıkar. Sonradan uygulamada en sık atlanan kalemdir.
- Elektrik altyapısı: Yerden ısıtma için 30 mA kaçak akım rölesi (RCD) zorunludur. Eski tablolarda bu rölenin eklenmesi gerekebilir.
- Zemin kaplaması: Seramik ısıyı hızlı iletir; parke ve kalın halı ısıl direnci yüksektir. Kaplama tercihi, gerekli güç yoğunluğunu (W/m²) değiştirir.
Betonu Kırmadan Sonradan Yerden Isıtma: Sistem Seçenekleri
Sonradan uygulamada en çok merak edilen konu, betonu kırmadan yerden ısıtma yapılıp yapılamayacağıdır. Üç temel yaklaşım vardır ve her biri farklı kot yükselmesi ile gelir.
| Sistem | Kot Yükselmesi | Uygulama | En Uygun Alan |
|---|---|---|---|
| FilmMax karbon film (parke altı) | ~1,5 cm | Şap gerektirmez, parke/laminant altına serilir | Salon, oda, koridor (kuru hacim) |
| EasyMat ısıtma şiltesi | ~3 cm | İnce şap veya yapıştırıcı içine, seramik altına | Banyo, mutfak, ıslak hacim |
| Kablo + ince şap | 3-5 cm | Düzensiz/köşeli alanlarda esnek döşeme | Geometrisi zor mekanlar |
| Kuru sistem (Dry System) | 3-4 cm | Şap kurumasını beklemeden, hızlı montaj | Hızlı teslim gereken renovasyon |
Parke altı film çözümünün en büyük avantajı, mevcut betonu kırmadan ve şap dökmeden, çoğu odada bir günde montajının tamamlanabilmesidir. Kapalı balkon, kış bahçesi ve tek oda tadilatlarında bu hız belirleyici olur. Şap atmadan uygulanan çözümleri ayrıntılı incelemek için şap atmadan yerden ısıtma yöntemlerini ele aldığımız rehbere göz atabilirsiniz.
Şap Kalınlığı ve Tavan Yüksekliği: Renovasyonun Kritik Dengesi
Yeni inşaatta şap kalınlığı serbestçe planlanır; sonradan uygulamada ise her santimetre, kapı altı boşluğu ve tavan yüksekliği ile yarışır. Katman yapısı sistem tipine göre değişir.
| Sistem | Şap Kalınlığı | Toplam Yükselme |
|---|---|---|
| Seramik altı (kablo veya EasyMat) | 2-5 cm şap | ~3 cm |
| Parke altı (FilmMax) | Şap gerektirmez | ~1,5 cm |
| Kuru sistem | Şap yok | 3-4 cm |
Sonradan uygulamada doğru katman sırası şu şekildedir: beton plak → su yalıtımı (ıslak hacimde) → izolasyon levhası → yansıtıcı folyo → ısıtma elemanı → şap → kaplama. İzolasyon levhasının atlanması, sistemin verimini doğrudan düşüren en yaygın hatadır. Mevcut binaların yapısal değerlendirmesini tadilat sırasında elektrikli yerden ısıtma yazımızda daha geniş ele aldık.
2026 Sonradan Yerden Isıtma Maliyeti ve Hesaplama
Maliyet; mekan tipine, seçilen sisteme ve ısıtılacak net alana bağlıdır. Aşağıdaki birim fiyatlar KDV hariçtir ve termostat dahil değildir. Kablo ile şiltenin metrekare fiyatı aynıdır; fark fiyatta değil döşemededir — kablo dar ve girintili zeminde, şilte geniş ve köşeli alanda avantajlıdır.
| Mekan / Sistem | Kablo | EasyMat Şilte |
|---|---|---|
| Banyo | 4.225 ₺/m² | 4.225 ₺/m² |
| Salon / Oda / Mutfak | 3.900 ₺/m² | 3.900 ₺/m² |
| Parke altı (FilmMax) | 1.500 ₺/m² | — |
| Kapalı teras / Kış bahçesi | — | 4.550 ₺/m² |
Termostat fiyatları ayrıdır: dokunmatik dijital model 7.200 ₺, WiFi dijital model 7.920 ₺. Toplam sistem bedeline %5 sarf malzeme eklenir.
Örnek 1 — 10 m² banyo (EasyMat):Net ısıtma alanı: 10 m² × 0,80 (duş teknesi, dolap düşülür) = 8 m²
Şilte: 8 × 4.225 = 33.800 ₺
Termostat (dokunmatik dijital, 1 adet): 7.200 ₺
Sarf (%5): 33.800 × 0,05 = 1.690 ₺
Toplam: ≈ 42.690 ₺ + KDV
Örnek 2 — 100 m² daire, parke altı (FilmMax):Net ısıtma alanı: 100 m² × 0,80 (mobilya altı düşülür) = 80 m²
Film: 80 × 1.500 = 120.000 ₺
Termostat (tek termostat en fazla 12 m² yönetir; 80 m² için 7 adet): 7 × 7.200 = 50.400 ₺
Sarf (%5): 120.000 × 0,05 = 6.000 ₺
Toplam: ≈ 176.400 ₺ + KDV
Yıllık İşletme Maliyeti ve Lokal Kullanım Stratejisi
Elektrikli yerden ısıtma sonradan uygulamada en güçlü olduğu alan, tüm daireyi tek başına ısıtmak değil; banyo, hol, balkon gibi lokal alanlarda konfor sağlamaktır. İşletme maliyeti, alan ve kullanım süresiyle doğru orantılıdır.
İşletme maliyeti örneği — 8 m² banyo:Güç: 8 m² × 150 W/m² = 1.200 W = 1,2 kW
Günlük efektif tüketim: Termostatlı çalışmada ~3 saat tam yük eşdeğeri → 1,2 × 3 = 3,6 kWh
150 günlük kış sezonu: 3,6 × 150 = 540 kWh
Mesken tarifesi (4,5 ₺/kWh): 540 × 4,5 ≈ 2.430 ₺/sezon
Lokal kullanım, sonradan uygulamayı mantıklı kılan asıl stratejidir: ana ısıtma sisteminizi (kombi, ısı pompası) değiştirmeden yalnızca ayak konforu ve nokta ısınma için elektrikli sistem eklersiniz. Tüm daireyi elektrikle ısıtma kararını vermeden önce elektrikli yerden ısıtmanın tüketimini detaylı incelemenizi öneririz.
Senaryoya Göre Karar Matrisi: Kiracı, Tek Oda, Tüm Daire
Doğru sistem, projenin ölçeğine ve mülkiyet durumuna göre değişir. Aşağıdaki üç senaryo, en sık karşılaşılan sonradan uygulama profilleridir.
Kiracı / Geçici Kullanım
Betonu kırmamak ve taşınabilirlik önemlidir. Parke altı FilmMax veya tek oda şiltesi uygundur. Düşük yatırım, hızlı montaj, gerektiğinde sökülebilir kurgu.
Tek Oda / Banyo Tadilatı
Sadece bir hacmi konforlu hale getirmek hedef. Banyoda EasyMat şilte, kuru hacimde FilmMax. Mevcut kaplama sökülüp ince şap/film ile yenilenir.
Tüm Daire / Kapsamlı Renovasyon
Komple döşeme yenileniyorsa kablo + şap veya geniş şilte planlanır. Statik yük, çok bölgeli termostat ve izolasyon levhası birlikte projelendirilir.
Petekli/radyatörlü bir evi kapsamlı biçimde dönüştürmeyi düşünüyorsanız, sistem seçimi ve süreç adımları için petekli evini yerden ısıtmaya çevirme rehberi başvuru kaynağıdır. Maliyet kalemlerini sistem tipine göre karşılaştırmak için sulu, elektrikli ve karbon film maliyet karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.
Yasal ve Teknik Gereklilikler
Sonradan uygulamada teknik standartlara uyum, hem güvenlik hem de uzun ömür için bağlayıcıdır. Aşağıdaki tanımlar süreci netleştirir.
- 30 mA RCD (kaçak akım rölesi): Olası kısa devrede akımı kesen güvenlik elemanı. Yerden ısıtma tesisatında zorunludur.
- EN 1264 (yüzey sıcaklık limiti): Yaşam alanlarında zemin yüzey sıcaklığı en fazla 29°C; banyo/ıslak hacimde 33°C ile sınırlıdır.
- IEC 60800: Dirençli ısıtma kablolarının mekanik ve elektriksel dayanımını tanımlayan uluslararası standart.
- TS 825: Binaların ısı yalıtım kuralları. Sonradan uygulamada izolasyon kalınlığı bu standarda göre belirlenir.
Eşpotansiyel topraklama ve ıslak hacimlerde IP67/IP68 koruma sınıfı da uygulamanın ayrılmaz parçasıdır. Yapı ruhsatlı ve kaçak akım koruması bulunan binalarda sonradan uygulama, mevzuat açısından sorun çıkarmaz. Yalıtım gereksinimleri için İZODER ısı yalıtımı kaynaklarına ve standart detayları için TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı standardına başvurabilirsiniz.
ISITMAX ile Sonradan Yerden Isıtma
ISITMAX, 1995’ten bu yana elektrikli ısıtma sistemleri üretmektedir ve sonradan uygulama (renovasyon) projelerinde sahada doğrulanmış bir ürün gamına sahiptir. Mevcut daireye uygulama için öne çıkan aileler şunlardır:
- HomeMax EasyMat: Banyo ve ıslak hacimler için ince şilte; ince şap veya yapıştırıcı içine serilir.
- HomeMax TMax kablo: Düzensiz geometrili alanlar için esnek döşeme.
- FilmMax karbon film: Parke/laminant altı, şap gerektirmeyen, betonu kırmadan uygulama (kuru hacim).
- ISITMAX termostatlar: Analog, dokunmatik dijital ve WiFi dijital seçenekler; zemin sensörlü ve programlanabilir.
Kurumsal ölçekte elektrikli yerden ısıtma deneyimimiz; Loft Otel’in elektrikli yerden ısıtma uygulaması, Medipol Üniversitesi ve Rönesans Havuz projeleri gibi referanslarla desteklenir. Aynı mühendislik yaklaşımı, konut renovasyonlarında da uygulanır.
Sulu (hidronik) yerden ısıtma tarafında ISITMAX, proje bazlı olarak partner ağıyla çözüm sunar; kendi imalat ürün gamı elektrikli sistemler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle sonradan uygulamada, betonu kırmadan hızlı devreye alınabilen elektrikli çözümler ISITMAX’ın güçlü olduğu alandır. Termostat seçiminde belirsizlik yaşıyorsanız oda termostatının yerden ısıtmadaki rolünü açıkladığımız yazı yol gösterir.
Mevcut dairenize sonradan yerden ısıtma mı düşünüyorsunuz?
ISITMAX, renovasyon projelerinde 30 yıllık deneyimiyle HomeMax ve FilmMax çözümleri sunar. Tavan yüksekliğinize, kaplamanıza ve bütçenize uygun sistemi belirlemek için ücretsiz keşif ve teklif alın.
Sıkça Sorulan Sorular
1
Sonradan yerden ısıtma yapılır mı?
+
2
Betonu kırmadan yerden ısıtma yapılabilir mi?
+
3
10 m² banyoya sonradan yerden ısıtma maliyeti nedir?
+
4
100 m² daireye sonradan yerden ısıtma ne kadar?
+
5
Sonradan yerden ısıtma tavan yüksekliğini ne kadar düşürür?
+
6
Alttan ısıtma sonradan nasıl yapılır?
+
7
Kiracı olarak yerden ısıtma yaptırabilir miyim?
+
8
Sonradan elektrikli yerden ısıtmanın aylık faturası ne kadar?
+
9
Altı boş (üstü açık) daire sonradan nasıl ısıtılır?
+
10
Parke altına yerden ısıtma yapılır mı?
+
11
Sonradan yerden ısıtma kaç günde biter?
+
12
Sonradan yerden ısıtma için kaçak akım rölesi şart mı?
+
13
Sonradan yerden ısıtma garantili mi?
+
14
Tüm daireyi elektrikli yerden ısıtma ile ısıtmak mantıklı mı?
+