Evinizde rahat olmak için iklim şartlarının uygun olması gerekir. Isıtmax Yerden Isıtma Sistemleri’nin sunduğu akıllı ve elektrikli yerden ısıtma sistemleri ile kolay kullanımlı, ekonomik ve modern bir ısıtma sizi bekliyor. Üstelik ülkemizin tek yerli rezistans kablosu imalatçısı Isıtmax ile en ekonomik ısıtma fiyatlarını alacaksınız.
Yerden ısıtma sistemlerini tek kelime ile anlatmak isterseniz o kelime konfor olacaktır. Akıllı termostatlar ile yapacağınız tasarruf ise bir diğer tercih sebebinizdir. Dokunmatik ekranlı dijital termostatlar ile beraber kullanıldığında hem yaşam alanlarınızın estetiğine katkı sağlamış olursunuz hem de yerden ısıtma sisteminiz için dizayn edilmiş termostatlar sayesinde tüm kontrol sizin elinizde olur. Saatlik, günlük, haftalık ya da aylık olarak ısıtma sisteminizi programlayarak kullanım alışkanlıklarınıza göre ısıtıcılarınızı çalıştırabilirsiniz. Farklı odaları farklı sıcaklıklarda ve farklı zamanlarda otomatik çalışması için programlayabilirsiniz.
Termostat ve sensörlerin birlikte kullanımı ile yerden ısıtma sistemi klasik ısıtma sistemlerine göre 2-5 derece daha düşük olarak ayarlanabilir. Klimanızı kışın 26C’ye ayarladığınız halde havanın dolaşımından ötürü yaşadığınız üşümelere karşılık yerden ısıtma sisteminizde bu dereceyi 24C’ye ayarlayarak tüm zeminde eşit sıcaklığa ulaşabilirsiniz.
Elektrikli yerden ısıtma sisteminin en önemli özelliği zeminden ısıtma gerçekleştirmesidir. Isınan havanın yükselmesi prensibiyle zemine en yakın alana kurulan ısıtma sistemi tüm zemine eşit aralıklarla homojen olacak şekilde yayılır. Bu sayede hem konfor hem de sıcaklığın eşit dağılımı sağlanmış olur.
Klimalar, kalorifer petekleri ve sulu yerden ısıtma sistemlerinin aksine yer kaplamayan, az yakan, sorun çıkarmayan, kolay kontrol edilen ve çok konforlu olan elektrikli yerden ısıtma sistemleri tüm zemin döşemelerinin altına kullanılacak şekilde tasarlanmıştır.
Yerden ısıtma sisteminiz 2 ana üründen oluşur;
Yerden ısıtma şiltesi; ısıtıcı kabloların belli aralıklarla plastik filelerin üzerine fabrikasyon olarak sabitlenmesi ile oluşur. Şilteler tam istediğiniz ölçüde ve ısı gücünde hazırlandıklarından ve montaj aşamasında hiçbir müdahaleye gerek kalmadan beton ya da döşeme harcının altında kalana kadar formunu bozmamasından ötürü yerden ısıtma sistemlerinde ısıtma kablolarına nazaran daha sık kullanılırlar. Yerden ısıtma şiltelerinin eni 50 cm ya da 100 cm olarak hazırlanır ve stok tutulur. Bunun dışındaki ölçüler ise özel üretim olarak değerlendirilir ve fiyat farklılıkları oluşur. Isıtıcı şiltelerde kullanılan kablolar soğuk uç teknolojisi ile besleme kablolarına eklenmiştir. Bu sayede ısıtıcı kablolar ile besleme kablolarının sahada montaj yapılmasının önüne geçilerek kolaylık sağlanmıştır.
Şilteler sahada montaj kolaylığı sağlasalar da özellikle yuvarlak hatlı, dar ya da girinti çıkıntılı alanlarda uygulama zorlukları çıkarabilir. Bu noktada önünüzde 2 seçenek çıkmaktadır:
Yerden ısıtma kablosu; rezistans kablosu olarak da bilinen yerden ısıtma sisteminin en önemli bileşeni ısıtma kablolarıdır. Yerden ısıtma kabloları kullanım alanlarına, çalışma koşullarına ve uygulama seçeneklerine göre farklı kaplamalar ile üretilirler. Beton altında en basit tanımıyla yanmayan, kopmayan, bozulmayan, eskimeyen, ölmeyen, fonksiyonunu kaybetmeyen ve döşendiği alanın ömrüyle eşdeğerde olması için üretilirler. 1995 yılından beri iş ve yaşam alanlarında yerden ısıtma sistemleri tasarlayan, üreten ve uygulayan Isıtmax Isıtma Sistemleri olarak her zaman standartların üzerinde imalat yapmaya özen gösteriyoruz fakat bazen ekonomik olmak adına yanlış ürünlerin satıldığına da şahit oluyoruz.
Yerden ısıtma kabloları ne kadar sağlam üretilirlerse üretilsinler uygulandığı alanda bulunan sert bir cisim üzerine gelen ağır beton ya da döşeme harcı altında zamanla deforme olabilmektedir. Bu nedenle ısıtıcı kablolarınızı mutlaka temiz ve pürüzsüz bir zeminde uygulamaya özen gösteriniz. Bu noktada ısıtıcı kabloların yada yerden ısıtma şiltelerinizin altında izolasyon şiltesi kullanmanızı tavsiye ederiz. İzolasyon şilteleri ısı kayıplarını önlemenin yanı sıra zemindeki kablolara zarar verebilecek kusurları da minimize etmektedir. İnşaat aşamasında olan yapılarda ve yenileme projelerinde izolasyon şiltelerinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
Yerden ısıtma sistemleri mutlaka termostatlar ile birlikte kullanılmalıdır. Termostatlar 16AMP’e kadar ısıtma sisteminizi beslemeye yetecek gücü üretirler ve sistemi kurgulayacağınız çalışma prensiplerine göre otomatik olarak yönetirler. Daha yüksek güç gereksinimlerinde kontrol panosu da kullanılması gerekebilir. Daire ve villalarda her oda için 1 termostat kullanımı sisteminizin elektrik beslemesi için yeterli olacaktır. Günümüzde kullanılan yerden ısıtma termostatları yaşam alanlarının estetiğine de uyum sağlayacak şekilde çok şık üretilmekteler. Farklı renklerde, dokunmatik ekranlı ve wi-fi seçenekli gibi birçok alternatifte termostat ve kontrol cihazı pazarda yer almaktadır.
Yerden ısıtma sisteminin ve bu sisteme uygun üretilen termostatların ortak faydası ise ısıtıcılarınızın kullanım şartlarınıza göre programlanabilmesi ve otomatik çalışmasıdır. Banyonuzu siz uyanmadan ısıtabilir, saat 10’dan sonra mutfağı kapatabilir, çocuk odasında 25C, oturma odasında 20C ayarlanabilir ve dilerseniz sisteminizi akıllı bina otomasyonunuza entegre edebilirsiniz. Nasıl bir ısıtma sistemi kullanırsanız kullanın uygulanabilirlik, yatırım maliyetleri ve tüketim değerleri gibi değişkenler bir yana, elektrikli yerden ısıtma sistemleri her zaman en kolay kontrol edileni ve en uzun ömürlüsü olacaktır.
Yerden ısıtma sistemlerinin termostatlar ile hızlı bir şekilde ısıtma performansı göstermesi ve kolay kontrol edilebilmesinin yanında uzun ömürlü olduğundan daha önce bahsetmiştik. Uzun ömürlü olmaları ya da farklı bir deyişle döşendikleri zeminin ömrü ile eşdeğer yaşam sürelerinin olması garanti sürelerine de yansımaktadır. Piyasada birçok firma farklı garanti şartları ve servis seçenekleri sunmaktadır. En meşhur garanti seçeneği Ömür Boyu Garanti verip altında döşemenin ömrü kadar demesidir. Garanti belgesinde ise servis süresinin 10 yıl yazmasıdır. Isıtıcı kablolar yapıları itibari ile beton altında havasız ortamda mücbir sebepler dışında eğer uygun koşullarda montajlandılarsa çok uzun yıllar sorunsuz çalışırlar. Arıza ise ya en başta ya da uygulama hatalarına bağlı olarak çok sonraları gerçekleşebilmektedir. Bu noktada verilen garantileri 2 önemli hususta değerlendirmek gerekir.:
İmalat hatalarına karşı verilen garanti aslında çok önemli değildir. Şöyle ki; ısıtıcı kablolar imalat, stok, sipariş, dağıtım ve uygulama aşamalarında sürekli test edilir. Bu sayede beton altına gömülene kadar cihazın çalıştığı her aşamada kontrol edilmiş olur. Beton altı kaldıktan sonra son bir kez daha ölçülerek not edilir. Bu aşamadan sonra imalat hatası değil uygulama hatasından bahsetmek gerekir. Uygulama hataları kendisini uzun yıllar sonra gösterebilir. Bu noktada aldığınız ürünün ömür boyu garanti seçeneğinden ziyade kaç yıl ücretsiz servis verdiğine bakılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Isıtmax Yerden Isıtma Sistemleri iç mekanlarda 15 yıl SafeMax garantisi ile tüm garanti beklentilerinizi karşılamaktadır.
5 yıl sonra harika bir kış sabahı yerden ısıtma cihazınız çok düşük bir ihtimal olsa bile çalışmadığında servis hizmeti alabilmelisiniz. Genellikle bu sürelerde ısıtma sisteminizden ziyade kullanım şekillerine göre belli bir çalışma ömrü olan termostatlar arızalanabilmektedir. Uzun yıllar sonra yeni özelliklere sahip termostatlar ile değiştirmek daha güzel olabilir.
Isıtmax ısıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar 5 yıl garanti altındadır. Bozulursa değiştiririz, 5 yıldan sonra bozulursa ücretiyle daha güncel bir termostat satın almış olursunuz.
Yerden ısıtma sistemleri ısıtıcı kablolar ya da bu kabloların şilte formunda kullanılmasıyla uygulanırlar. Bununla beraber ev ve iş yerlerinizde yerden ısıtma sisteminizi nasıl ve ne amaçla kullanacağınız önemlidir. Bunun için aşağıdaki soruları mutlaka sormalısınız;
Bu 3 soru tüm yerden ısıtma sisteminizi etkilemektedir.
Şöyle ki; ev ve iş yerlerinizde ana ısıtma kaynağı olarak yerden ısıtma yaptıracaksanız beton altından ısıtma yaptırmalısınız. Isıtma sisteminizin tek başına ev ya da iş yerinizi ısıtması için yüksek güçlerde üretilmeleri gerekir. Bu da ancak beton altı uygulamalar ile mümkündür. İzolasyon değerleri düşük bir yapıda 180-200Watt / m2 güç yeterliyken, özellikle yeni projelerde izolasyon değerli güçlü yapılarda 160-180Watt/m2 güç yeterli gelebilmektedir. Ilıman bir iklimde güçlü izolasyon değerleri ile m2 deki güç ihtiyacımızı 140-160 Watt/m2’e kadar düşürmek de mümkündür.
Bu güçlere ulaşmak için üretilen yerden ısıtma kablolarını halı altından, vinil yüzeylerde ve beton altında kalsa dahi uzun yıllar sonra bozulmasını istemiyorsanız ahşap parkelerin altında kullanamazsınız.
Konfor amaçlı yerden ısıtma sistemi ise beton altı yada bilinen tüm döşemelerin altında kullanılabilmektedir. Bunun nedeni m2/Watt gücünün düşük tutulmasıdır. Burada ekonomik bir ısıtma yapıp aynı zamanda da konforlu zeminlere sahip olmak önemlidir. Ana ısıtma kaynağınıza yerden ısıtma ile de destek olarak birlikte kullanabilirsiniz. Bu seçenekte ana ısıtma kaynağı olarak 80-120 Watt/m2 güç çıkışı yeterli gelmeyecektir.
Geniş ve yaygın bir kullanım alanına sahip ahşap parkeler için ise yerden ısıtma sisteminizi beton altı olsa dahi yüksek güçte seçemezsiniz. Bunun nedeni yüksek sıcaklıklar parkelerde bozulmalara yol açar. Beton altı konfor amaçlı ısıtma sistemi kurulması ve üzerine parke döşenmesi en yaygın kullanım seçeneğidir.
Peki mevcut parkenizi değiştirmek istediğinizde ya da yerdeki seramikleri kırıp parke kaplatmak istediğinizde durum ne olacak?
Beton ya da tesviye harcı kullanmadan 1 mm kalınlığı ile parkenin altına uygulanabilen ve yükseklik yaratmayan ısıtıcı filmler son yıllarda geniş bir kullanım alanına sahipler. Karbon ısıtıcı filmler temelde 2 adet bakır iletken arasına karbon yerleştirilmesi ile oluşan çok ince yapılardır. Günümüzde parke altı zeminlerde konfor amaçlı olarak çok yaygın kullanılırlar. Güney Kore’de üretilen ısıtıcı filmler parke altı kullanım için oldukça ekonomik ve ideal ürünlerdir.
Karbon ısıtıcı filmlerin garanti süresi 5 yıldır. Distribütör garantilidir.
Karbonik sistem ısıtıcı istemeyen ve kot sorunu olmayan kullanıcılar için ise Isıtmax Folyo Isıtıcıları tavsiye ederiz. Isıtıcı kabloların şilte formunda 2 alüminyum tabakanın arasında kalarak ısının tüm zemine yayılması prensibi ile çalışırlar. Parkeye direk temas etmeyen yüksek sıcaklıklar zemine yayılarak parkeyi korur ve bununla beraber sıcak zeminler oluştururlar.
Genel olarak yerden ısıtma sistemlerinden bahsettiğimiz bu yazımızda bazı önemli noktaların üzerinden tekrar geçmekte fayda görüyoruz.
Elektrikli yerden ısıtma projeleri hakkında bilgi almak ve bu sistemlerin fiyatlarını öğrenmek için Elektrikli Yerden Isıtma Sistemlerimize bakabilirsiniz.