Petekli Evi Yerden Isıtmaya Çevirme
Soba, şömine, katalitik, kalorifer derken teknolojinin ve ısınma sektörünün gelişmesiyle son noktada vardığımız yer, yerden ısıtma sistemi. Avrupa’daki tarihine göre ülkemize geç gelen yerden ısıtma sistemi, 1980’li yıllarda Türkiye’ye geldi. Isınma ve enerji problemlerin ciddi sorunlara ve maddi problemlere neden olması insanları alternatif kaynak olan yerden ısıtma sistemine yönlendirdi. Spor kompleksleri, halı sahalar, futbol statları, kaplıcalar, hamamlar, termal tesisler, oteller ve işletmeler tarafından da tercih ediliyor. Gerek ekonomik olması, gerekse rahatlığı ve konforuyla kendinden ciddi anlamda söz ettirmeye başladı. İnsanlar petekli evi yerden ısıtmaya çevirmek gibi yollar ile kendi ısıtma sistemlerinde yeni bir arayış içerisinde olduklarını gösterdiler. Bu yazımızda petekli evi yerden ısıtmaya çevirme konusuna değineceğiz.
Petekli Isıtma Sistemi
Petekli evi yerden ısıtmaya çevirme konu başlığımızda önce bu iki sisteminin çalışma sistemlerini anlatarak başladık. Konumuz evlerin ısıtma sistemleri olduğunda evler için birçok sistem alternatifi bulunuyor. Bunların içinde en yaygın olarak kullanılan ve en bilinen petekli ısıtma sistemidir. Bu sistem çoğu evde kullanılan ve en basit sistem. Yaygınlığı ve bilinirliği göz önüne alındığında ilk önce bu sistemden bahsettik.
Petekli ısıtma sisteminin ısı kaynağı kazanlardan ya da kombilerden sağlanan sıcak su. Kazanlardan ya da kombilerden çıkan ve ortalama 80-90 derecelik sıcak su rezistanslardan geçerek peteklere ulaşıyor. Peteklerin odadaki soğuk havayı emmesi ve daha sonrasında sıcağını odaya vererek suyu kazana geri göndermesi prensibiyle çalışıyor. Özellikle mantolama ile yalıtılmış evlerde yüksek performans veren petek sistemleri, demir petek ve döküm petek olarak ikiye ayrılıyor. Döküm petekler geç ısınmasına rağmen eskiden çok fazla kullanılıyordu. Geç ısınmasına bağlı olarak aynı zamanda geç de soğuyordu. Bu da kısa kullanımlarda uzun vadeli sonuçlar elde etmenizi sağlıyordu. Günümüzde ise kolay ısınıp kolay soğuyan demir petekler ısı akışını en iyi şekilde sağlayabildiği için döküm peteklerin önüne geçti. Bunun yanı sıra demir peteklerin, döküm peteklere göre birkaç dezavantajı daha vardı. Döküm peteklerin, demir peteklere göre hem imalatı daha pahalıydı hem de çok ağırdı. Günümüzde kullanılan demir petekler ise hafif bir yapıya sahiptir ve montaj kolaylığı sağlıyor.
Yerden Isıtma Sistemi
Türkiye’nin jeopolitik konumu derslerimizde bizlere sürekli anlatılırdı. Jeopolitik konumumuzun bize getirilerinden bir tanesi de dört mevsimi bir arada yaşayabilmek oldu. Dört mevsimin bir arada yaşanmasından dolayı ısıtma sistemini seçmek hem ekonomik olarak hem de sağlık açısın büyük öneme sahip.
Yerden ısıtma sistemi, alandaki ısı kayıplarını minimize eden, zemin içindeki borularla ısıtma sisteminin kaynağından aldığı ısıyı zemine dağıtan, zemini dolayısıyla ortamı ısıtan bir ısıtma sistemi. Yerden ısıtma sisteminde, ısınma 40 ile 50 derecelik bir su ile sağlanırken her türden katı ya da sıvı yanıcı madde, güneş enerjisi ve ısı pompası gibi sistemler gerekli enerjiyi sağlayabiliyor. Yerden ısıtma sisteminin kullanılmasıyla ısının oda içine homojen bir şekilde dağıtılması sağlanıyor. Alanlar arasındaki ısı farkı neredeyse hiç yok. Klasik ısıtma sistemlerinin tavanda ısı biriktirmesi, sistemsel farklılıktan dolayı bu sistemde bulunmuyor. Ülkemizde en çok tercih edilmiş olan petek ile ısıtma, efektif olarak görülmediğinden alternatifleri arandı.
Yerden ısıtma sisteminin daha etkili olmasıyla petekli evi yerden ısıtmaya çevirmek gibi yollar, ısı problemleri yaşayanlar için alternatif bir yol olabilir. Bu konuda kararsızlık yaşayan kullanıcılar Yerden Isıtma mı Petek mi Daha Avantajlı adlı yazımızı okuyabilirler.
Yerden Isıtmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Petekli evi yerden ısıtmaya çevirmeden önce hem yerden ısıtmanın hem de petekli sistemin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek, yaptığımız tercihin doğruluğunu tartmamıza yardımcı olur. Petekli evi yerden ısıtmaya çevirme konusunda avantajlar ve dezavantajlar şu şekildedir:
Avantajlar
- Yerden ısıtma döşenmesi halinde zemine izolasyon malzemesi serildiği için hem tavanda hem de tabanda ekstra bir yalıtım sağlar.
- Panel, radyatör gibi ısıtıcı cihaz veya duvar da dolaşan borular olmadığı için dekoratif değeri daha yüksektir.
- Zeminin sıcak olması konfor ve ısınma hissini artıracaktır.
- Yerden ısıtma sistemleri maksimum 50-55 derece sıcaklık ile çalışmaktadır. Bu yüzden özellik kazan ve kombi sistemlerine oranla yakıt tasarrufu sağlanmakta ve harcanılan enerjiye göre daha fazla verim alınmaktadır.
- Yüksek tavanlı yapılarda ısınmayı sağlayabilmek adına yapılması kaçınılmazdır.
- Özellikle bebeklerimizin ve çocuklarımızın yer ile temasının fazla olması, yerden ısıtmayı onların sağlığı için daha avantajlı kılar.
- Banyo ısıtma gibi hamam ısıtma konusunda da zeminden ziyade duvarlar ısıtıldığından mekan içi keyif sağlar.
- Kullananlarda rahatlık ve lüks algısını arttırır.
- Peteklere çok daha uzun ömürlüdür. Özellikle gelişen teknoloji ile beraber üretilen ısıtma borularının 50 yıla kadar garantisi sağlanmaktadır.
Dezavantajlar
- Petek sistemine göre pahalı bir sistemdir.
- Boruların zeminden geçmesinden dolayı borular korunmalı, herhangi delici bir alet ile delinmemelidir. Ayrıca borulara verebileceğiniz her türlü zarar tamir edilebilir fakat masraflıdır.
- Odaların sıcaklıklarının ayrı ayrı kontrol edilmesi, petek sistemine göre daha zordur.
- Büyük bir tadilat sürecine girip zemine yapılmadığı müddetçe, zemini yaklaşık olarak 10 cm yükseltir. Bu yükselme tavan mesafesinin de 10 cm düşmesi demektir.
Petekli Isıtmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Petekli evi yerden ısıtmaya çevirmeden önce bu sistemlerin avantajları ve dezavantajlarını konuşurken sıra petekli sisteme geldi.
Avantajlar
- Isıtma sistemleri arasında kullanılabilecek en ucuz ısıtma sistemidir.
- Kullanılan radyatör vanası sayesinde oda sıcaklıkları çok kolay bir şekilde kontrole dilebilir.
- Zemin kotu üzerinde çok az bir etkisi vardır. Hatta yapılabilecek bazı sistemlerle kot üzerinde hiçbir etkisi olmaz.
- Temizliği çok kolay bir şekilde sağlanabilir. Özel makinelerle giriş çıkış bağlantıları gerçekleştirilerek kolaylıkla yapılabilir. Temizlenme sırasında konutta herhangi bir şekilde kirliliğe sebep olmaz.
Dezavantajlar
- Petek sistemi en yüksek ısılarını kombi ya da kazan 90 derecede iken verir. Dolayısıyla yoğuşmalı cihazlarda ciddi verim kaybına neden olur. Tasarruflu değildir.
- Evinizin büyük ve bol camlı mutfak, salon gibi petek sistemlerini uygulamak zordur. Camlar zemine kadar indiği için cam altlarına petek sistemi yerleştirmek imkansızdır.
- Petek sistemlerinin garanti süresi daha kısıtlıdır. Genelde 10 yıl garantilidir.
- Zemin ısıtmasını zorlaştırdığı için yerler soğuk kalır ve bu konforunuzu kısıtlar.
- Peteklerin oda içerisinde kapladığı yerden dolayı eşyalarınızı yerleştirmede zorluk çekersiniz ve oda içerisinde kötü bir görüntü oluşabilir.
- Uzun süreli kullanımlarda ısınan ve soğuyan su çamurlaşabilir, çamurla tıkanabilir ve petek sisteminden alınan verim düşebilir.
- Çok iyi verim alabilmek ve uzun yıllarca kullanabilmek amacı ile temizliğini 3 veya 4 yılda bir kez mutlaka yaptırmak gerekir.
Petekli Evi Yerden Isıtmaya Çevirmek Mantıklı Mıdır?
Petekli ısıtma sistemlerini ve yerden ısıtma sistemlerini derlediğimiz bu yazımızda, sizler için avantajlarını ve dezavantajlarını da derledik.Kış aylarına geldiğimiz bu dönemde evimizin istediğimiz sıcaklıkta ve düzeyde olmasını istiyoruz. Petek sistemlerinin çok fazla bakım istemesi, alan içerisinde çok fazla yer kaplaması, ısı sağlanması amacıyla fazlaca enerji harcanması ve belki de en önemlisi zemin ısıtmasını yeterli düzeyde sağlayamaması bizi alternatif yollara itti. Bu noktada yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan boruların teknolojik olarak gelişmesi, daha profesyonel işçilik içermesi, konvansiyonel ısınma sistemi olması ve evimizde istediğimiz konfor alanını sağlamasıyla alternatiflerimiz çoğaldı. Petekli evi yerden ısıtmaya çevirmek konusunda kafanızdaki problemleri cevaplandırmak adına hazırladığımız bu yazı sizlere yararlı olacaktır.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/eski-binaya-yerden-isitma-yapilir-mi/ linkinden ulaşabilirsiniz.