Oda Termostatı Nedir? Yerden Isıtma için Gerekli midir?
Yaşam alanınızda kullandığınız ısı sisteminden tasarruf etmek istiyorsanız evinize bir oda termostatını mutlaka monte ettirmeniz gerekiyor. Bunun nedeni ise tasarruf etmek! Evinizde kullandığınız ısıtma sistemi ister yerden ısıtma sistemi ister radyatörlü ısıtma sistemi olsun kullanacağınız küçük bir cihaz tasarruf etmenizi sağlar. Hem de büyük miktarda! Evinizde kullandığınız ısıtma sistemi yerden ısıtma sistemi ise bu yazı tam da size göre. Yazımızın içeriğinde oda termostatın ne olduğunu, oda termostatının ne işe yaradığını ve yerden ısıtma sistemi için gerekli olup olmadığını bulabilirsiniz. İşte, oda termostatı ve ne işe yaradığı konusunda ana hatlarıyla genel bilgiler…
Oda Termostatı Ne Anlama Geliyor?
Isıtma sistemleri ile ilgili hangi yazıyı okusanız hangi ortama girseniz oda termostatı kavramına rastlıyorsunuz değil mi? Oda termostatının ne demek olduğunu merak ediyorsanız hemen açıklıyoruz. Öncelikle, oda termostatının özellikle soğuk havalarda ısınmada tasarruf sağlayan bir ürün olduğunu belirterek açıklamamıza geçelim.
Oda termostatı, kombi gibi ısıtma cihazlarında kullanılan ve oda sıcaklığı istenilen dereceye geldiğinde cihaza açma/kapama yaptırarak oda sıcaklığını sabit bir derecede tutmak amacıyla kullanılan bir ünitedir.
Oda termostatlarını oda sıcaklığını ölçümleyerek sıcaklık istenen değerin altına düştüğünde ısıtma sistemini çalıştırarak istenen sıcaklık değerine ulaşıldığında sistemi kapatan cihazdır şeklinde de tanımlayabiliriz.
Günümüzde ısıtma ünitesi kullanılan sistemlerden, merkezi ısıtma sistemlerine ve yerden ısıtma sistemlerine kadar pek çok farklı uygulamalarla birlikte kullanabileceğiniz farklı termostat modellerini bulabilirsiniz.
Oda Termostatı Nasıl Çalışır?
Yaşam alanınızda yerden ısıtma sistemini tercih ettiyseniz diğer ısıtma sistemlerinde olduğu gibi yerden ısıtma sisteminde de sıcaklığın sürekliliğini sağlamak ve enerji tasarrufu sağlamak için oda termostatı kullanmanız büyük önem taşıyor. Oda termostatı ısı tasarrufunun yanı sıra konfor amacıyla kullanılıyor. Kullandığınız oda termostatından tam anlamıyla verim almak istiyorsanız daire izolasyonunuzun yapılması gerekiyor. Şimdi gelelim oda termostatının nasıl çalıştığına…
Kombiyi 60°C’ye getirdiğinizi varsayalım. Oda termostatını ise 25°C seçtiğinizde kombi; termostatın bulunduğu odanın sıcaklığını 25°C olana kadar tesisat suyunu 60°C’de sabit tutar. Odanızın sıcaklığı ayarlamış olduğunuz 25°C’ye geldiğinde kombi çalışmasını durdurur. Odanızın sıcaklığı 25°C’nin altına düştüğü zaman termostat, kombinin beynine talimat göndererek tekrar çalışmasını sağlar. Bu nedenle oda izolasyonu termostatın verimliliği yönünden oldukça büyük önem taşır. Oda termostatlarının kullanımını çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Bu konuda fazladan bilgi edinmelisiniz. Aksi takdirde cihazı yanlış ayarlayarak enerji tasarrufundan çok daha fazla enerji tüketimine neden olabilirsiniz. Isıtma ünitenize en uygun cihazı alarak yetkili servisten alacağınız eğitim desteğiyle oda termostatını nasıl kullanmanı gerektiğini öğrenmelisiniz.
Neden Oda Termostatı Kullanmalısınız?
Yerden ısıtma sisteminizde kullanacağınız oda termostatlarının elbette ki büyük faydaları bulunuyor. Oda termostatı kullanmakta amacınız öncelikle enerji tasarrufu olmalı diyebiliriz. Enerji tasarrufundan sonra gelen neden konforu yaşamaktır. İzolasyonu doğru olan bir eviniz varsa oda termostatı ile daha çok tasarruf yapabilirsiniz. Eviniz izolasyonu olmasa bile cihazı doğru şekilde kullandığınızda ve doğru ayarladığınızda tasarruf yapabilirsiniz. Çalışmasıyla ilgili merak ettiğiniz detaylı bilgiyi montajını yapan yetkili servisten alabilirsiniz.
Yerden Isıtma Sisteminde Oda Termostatı Gerekli Mi?
Radyatörlü sistemde de merkezi sistemde de yerden ısıtma sisteminde de oda termostatı kullanmanız gerekiyor. Yerden ısıtma sisteminin sıcaklık sensörleri ısıtılan hava ile temas halinde değildir. Bu nedenle oda termostatı odadaki sıcaklığı kontrol eder. Sıcaklık sensörleri büyük ölçüde elektrik tüketiminin miktarını belirler. Erden ısıtma sisteminde kullanacağınız oda termostatı sistemin çalışmasını kontrol etmek için tasarlanmıştır. Bir ayar cihazı ve birkaç sensörden meydana gelir. Cihazın tesisat içinde çalışması ile eşit sıcaklık korunur. Enerji tüketimi en aza indirilir. Oda termostatların kullanımı dikkat edildiğinde kolaydır. Yerden ısıtma sisteminin çalışma şekli, ekipmanın kırılması veya erken arızalardan korkmadan günde birkaç kez ayarını değiştirebilirsiniz. Her bir oda için minimum sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Buna ilave olarak bazı oda termostatı modelleri gün boyunca cihazın programlanmasını sağlar. Oda termostatını yetkili servise monte ettirmelisiniz.
Monte etme işlemi için çağırdığınız yetkili servis duvara astığı termostata elektrik kablolarını bağlar. Daha sonra belirli işlemler ile kombinize termostatı bağlar.
Oda Termostatı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Oda termostatını kurarken yetkili servis pek çok kurala dikkat edecektir. Termostatları kurarken dikkat edilmesi gereken temel kurallar şunlardır:
Oda termostatını zeminden 40 – 170 cm uzağa yerleştirmek daha iyidir. Mobil bir kontrol paneliniz varsa ana kutuyu uygun bir yere yerleştirebilirsiniz. Zemin sıcaklık sensörünün ana fonksiyonları zemin kaplamasının aşırı ısınmasını önlemek ve ayak konforunuzu sağlamaktır. Ayrıca, odadaki havanın termal kontrolünü engellemektir. Banyo gibi ıslak zeminlerde su girişine karşı uygun koruma ile termostatlar kullanılabilir. Termostat bir duvara gömülü olarak monte edildiğinde yanıcı olmayan bir montaj kutusu kullanılması gerekir. Regülatörden 1kW’dan daha fazla kapasiteye sahip borulara giden teller, içi boş ısıya dayanıklı borularda muhafaza etmeniz gerekir.
Zemin sıcaklığı sensörünü, ısıtma elemanları arasında ve duvarlardan en az 50 cm mesafede bulundurmalısınız. Yetkili servis başlangıçta cihazı açarken talimatlarda belirtilen minimum çalışma sıcaklığını dikkate alır. Yetkili servis, termostatın terminallerine kablolama, sadece kılavuzda belirtilen şemaya göre yapar. Termostatın kurulumu, yalnızca tellerin uzunluğunu doğru bir şekilde hesaplamak için zemindeki ısıtma elemanlarının son montajından sonra başlamalıdır. Zemini harçla doldururken, borunun ucunu iyi bir sıcaklık sensörü ile yalıtılması gerekir. Çözeltiyi zemine dökmeden önce, sistemin tüm elemanlarının performansını kontrol etmek önemlidir. Isıtma paspasları mutlaka topraklanmış ve RCD termostatın önüne yerleştirilmelidir.
Termostatı monte ettirirken yetkili servis mutlaka yukarıda yazılan kurallara uyacaktır. Bu kadar ciddi bir işi elektrik çarpması, yangından korunmak ve cihazı arızalardan korumak için mutlaka konusunda yetkin bir ekibe yaptırmalısınız.
Oda Termostatı Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Oda termostatı alırken cihazı aldığınız yetkili bayii size ısıtma cihazınızın özelliklerini mutlaka sorar. Çünkü, cihazı bu şartlara göre verir. Yaşam alanınız küçükse iç hava sıcaklık sensörü olan mekanik veya elektronik bir termostat eviniz için oldukça uygundur. Gün içinde evde olmuyorsanız elektrik tasarrufu yapmak üzere programlanabilir bir oda termostatı daha uygun olacaktır. Oda termostati düşük voltajda çalışması durumunda %25-30’luk bir marj ile ısıtma unsurlarının maksimum gücüne uygun olmalıdır. Evinizin içi ahşap döşemeliyse sadece havai termostatları seçmelisiniz. Son olarak, tasarım performansını da göz önüne almalısınız. Bütün bunlara dikkat ettiğiniz takdirde güvenilir bir cihazın yanı sıra odanıza mükemmel bir şekilde uyum sağlayan cihazı da seçmiş olursunuz.
Bir önceki içeriğimize https://www.isitmax.com/kollektor-nedir-yerden-isitma-kollektoru-nasil-calisir/ linkinden ulaşabilirsiniz.