Kollektör Nedir? Yerden Isıtma Kollektörü Nasıl Çalışır?
Yerleşim yerlerindeki en dikkat edilen detaylardan biri ısının nasıl sağlandığıdır. Yaz aylarında serin yerlerde durmanın önemi nasıl artıyorsa özellikle kış aylarında da ısınma problemi yaşanmayan yerlerin seçilmesine özen gösterilir. Binaların kullandığı ısınma sistemleri, etki edeceği alana ve maliyetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Evlerde genellikle kombiyle ısınma sağlanır. Günümüzde enerji kaynaklarının tükenmesi verimliliğe verilen önemi arttırmıştır. Az enerji harcayarak daha fazla verim elde etme isteği ısınma konusunda da geçerlidir. Son yıllarda verimliliğiyle popülerliğini arttıran bir diğer ısınma yöntemlerinden biri de yerden ısıtmalardır. En çok merak edilen sorulardan biri yerden ısıtmaların nasıl çalıştığıdır. Değişik sisteme sahip olan yerden ısıtma sistemi içerisinde kullanılan kollektör ne işe yarar? Kaç çeşit kollektör vardır ve hangisi en iyisidir? Seçim yapmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Bu yazımızda önce size yerden ısıtma sisteminden bahsedecek sonrasında kollektörün ne olduğu ve nasıl çalıştığıyla ilgili sorularınızı yanıtlamaya alışacağız.
Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden ısıtma, basit olarak yerleşim yerindeki ısıtmanın tabandan başlaması anlamına gelmektedir. Birim enerjiyle daha çok alanın ısıtılması amaçlanır. Kullanıcıların ısınma yöntemleriyle ilgili en çok şikayetçi olduğu konulardan biri ısının eşit dağılmamasıdır. Bir alan ideal ısısını korurken diğer alanın soğuk olması bir dezavantajdır. Isınmak için birim enerjiyi arttırmak maliyeti yükseltebilir ve bazen soruna bir çözüm getirmeyebilir. Bu yüzden ısı sistemlerindeki bileşenler oldukça önemlidir. Yerden ısıtma yönteminde zemin, kablolarla veya borularla döşenir ve ısıtma bu şekilde sağlanır. Isıtma işleminin gerçekleştirilebilmesi için başlıca iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren yöntemdir. Rezistans kabloları kullanılır. İkinci yöntem ise harici bir kaynakta ısıtılan suyun zemine döşenmiş borularda dolaşması sistemidir. Kısacası elektrikli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma olmak üzere iki yöntem vardır.
Yerden ısıtma kabloları yerleşim yerinin zeminine eşit dağılacak şekilde döşenir. Bu sayede ısı dağıtımı homojen bir şekilde sağlanır. Yerden gelen ısı havada yükselerek tüm alana yayılır. Her iki ısıtma sisteminde de tüm alanlarda homojen ısı dağılımı sağlanır. Birim enerjiden alınan verim yüksektir.
Yerden ısıtma sistemleri binaların beton zeminleri içerisine döşenmiş kablo veya borulardan oluşan alttan ısıtma sistemidir. Radyatörle ısınma duvar ve tavan gibi alanların daha sıcak olmasını sağlarken yerden ısınma sistemi ısının alana eşit dağılımını sağlar. İnsan, vücudunun yapısı gereği ideal sıcaklığa sahip ortamlarda uzun süre bulunabilir. Yerden ısıtma sistemiyle ideal sıcaklık yerden sağlanırken kişiye sadece yağmur veya kar manzarasının tadını çıkartmak kalır. Sağlıklı ve homojen bir ısınma sağlanırken enerjinin verimli bir şekilde korunması yerden ısıtma sisteminin sıklıkla kullanılmasını sağlar. Aynı zamanda harcadığı enerjiye ve sağladığı verimliliğe oranla maliyeti oldukça uygundur.
Yerden Isıtma Sistemi İçerisinde Yer Alan Kollektör Nedir?
Yerden ısıtma sistemleri zemine döşenen kabloları veya borularıyla komplike bir yapıdır. Kollektör küçük kesitli borudan gelen akışkanın toplandığı ana borudur. Aslında aynı zamanda yerden ısıtma sisteminin dağıtıcı elemanıdır. Kollektörde tek bir yatay büyük kolon ve bunlardan çıkan birden çok boru bulunur. Değişik alanlara giden boruların uzunluğu ulaştıkları yere göre ayarlanmaktadır. Kollektör, boruların bir alanda toplanmasını sağlayarak beton delinmesi yaşanmasını önler. Aynı zamanda kurulan tesisatın çeşitli bölgelere ulaşmasını sağlar. Yerden ısıtma sistemleri yerleşim alanının büyüklüğüne göre daha çok alana bölünmelidir ki homojen ısı dağılımı sağlanabilsin. Kollektör de bu görevin yerine getirilmesini sağlayan yerden ısıtma sisteminin bir parçası olan ana elemanlardan biridir. Yerden ısıtma sisteminin çalışmasındaki ana parçalardan biri olması dolasıyla seçimi oldukça önemlidir. Kaliteli bir markanın seçimi kollektörün uzun ömürlü olmasını ve sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Zeminde döşenen her kablo veya borunun toplandığı yer olması dolayısıyla ısı kontrolü de buradan sağlanmaktadır.
Kaç Çeşit Kollektör Vardır?
Kollektörde gidiş ve dönüş boruları bulunur. Tüm boruların durumuna göre kollektör merkezi ve kolay ulaşılabilen bir yere yerleştirilmelidir. Aynı zamanda korunaklı bir yerde olması önemlidir. Su, rüzgar veya darbe gibi etkenlere açık olmamalıdır. Kollektörler, gidiş ve dönüş borularına dolan basıncın kontrolünü sağlayan vanalara sahiptir. Farklı devrelere gidecek farklı basınç miktarlarının kontrolü bu vanalar üzerinden sağlanır.
Vanaların çeşidine ve hassasiyetine göre iki tip kollektör vardır. Bunlardan ilki düz kollektör olup diğeri debi ayarlı kollektördür. Düz kollektörden de kontrol sağlanabildiği gibi bu kollektörlerin ayarlanacak basınç miktarı konusundaki hassasiyeti düşüktür. Debi ayarlı kollektörlerde ise borulardan geçen debi miktarı görülebilmektedir. İsteğe göre ayarlanabilen kollektörlerden olan debi ayarlı kollektörler birçok avantaja sahiptir. Bu nedenle yerden ısıtma yaptıracak kişilere tavsiye edilmektedir. Kollektör tipi ne olursa olsun uzun yıllar sorunsuz çalışabilmesi için seçiminin uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Yapılacak seçim ısıtılacak alanın genişliğine, boruların uzunluğuna ve diğer etmenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Yerden Isıtma Sisteminin Önemli Bileşeni Olan Köllektör Nasıl Çalışır?
Kollektörler gidiş dönüş borularına sahiptir. Bu borulardaki debi miktarı ayarlanarak farklı her bir borunun ısı miktarı ayarlanabilmektedir. Isının eşit ve istenildiği gibi dağıtılmasını sağlayan bu parça, yerden ısıtma sisteminin ana parçalarından biridir. Kollektörlerden okunabilen değer sayesinde yerden ısıtma sisteminde yaşanan herhangi bir problem durumunda sistem durdurulmadan bağlı olunan hatta çalışma yapılır. Isıtılması amaçlanan her alana özel boruların kontrolü için vanalar takılır. Bu sayede vanalar açılıp kapanarak ısı kontrolü sağlanabilir. Debi ayarlı kollektörlere hava boşaltma cihazları da kolaylıkla monte edilebilmektedir. Sızdırmazlık testlerinden geçen ve oldukça güvenilir olan kollektörler aynı zamanda çevre dostudur.
Yatay bir kolon şeklinde tasarlanan kollektörlerde birden çok çıkış noktası bulunur. Her bir alana ayrı olarak ulaşan bu boruların nasıl yerleştirileceği ve uzunlukları profesyoneller tarafından hesaplanmalıdır. Kollektörün yeri tüm alanlara kolay ulaşılabilecek uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilmelidir. Her borunun olduğu çıkış noktası ayrı vana ile kontrol edilmektedir. Borulardan geçen basınç miktarlarının okunması sayesinde sıcaklık ayarlanabilmektedir. Farklı odalarda farklı sıcaklığı ideal bulan kişiler için bu yöntem oldukça caziptir. Örneğin gündüzleri salonda vakit geçiren biri yatak odasının vanasını kısabilmektedir. 1-2 derece sıcaklık bile uzun vadede ciddi tasarruf sağlar. Tasarruf edilmesi hem kişinin bütçesine katkı sağlamakta hem de doğadan harcanacak enerji miktarını düşürmektedir ve bu nedenle oldukça kıymetlidir.
Yerden Isıtma Neden Tercih Edilmelidir?
Çevre dostu olması, ısıyı homojen ve verimli bir şekilde tüm alana dağıtmasıyla yerden ısıtma sistemi, sıklıkla tercih edilen ısınma yöntemlerinden biridir. Isının ulaştığı alanlardaki sıcaklığın debi ayarlı kollektör sayesinde kontrol edilebilmesi de kullanıcı için ayrı bir avantaj oluşturmaktadır. Yerden ısıtma sisteminde kullanılan tüm ürünler dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Birçok testten geçerek güvenilirliği kanıtlanan parçaların kullanımı size sadece sıcak alanların tadını sevdiklerinizle çıkarmanız fırsatını tanır. Siz de sevdiklerinizle soğuk kış günlerinin tadını çıkarmak istiyorsanız yerden ısıtma sistemini tercih edebilirsiniz. Düşük maliyeti ve uzun vadede sağladığı tasarruf ile cep dostu olan yerden ısıtmadan memnun kalacağınızı garanti ediyoruz.
Bir önceki içeriğimize https://www.isitmax.com/sonradan-yerden-isitma-yapilir-mi/ linkinden ulaşabilirsiniz.