Yerden Isıtma Isıtmıyor Problemi ve Çözümü
Doğalgazlı ısınmanın yayılmasından önce insanlar evlerinde soba yakar ısınırdı. Her kış geldiğinde odunlar kesilir, kömürler alınır ve soba kurulurdu. Soğuk kış günlerinde o sobaların yanında ısınılır, yemekler zaman zaman sobanın üzerinde pişerdi. Bunca güzelliğinin yanında bazı zorlukları da vardı. Sürekli yakacak taşımak, küllerini temizlemek ve eğer kurum yaptıysa boruları ve bacaları temizlemek gerekirdi. Eğer bunlar yapılmazsa insanların canına mal olacak şeyler olabilirdi. Yerden ısıtma ısıtmıyor gibi problemlerle karşılaşmamak için yazımızda bazı detaylara değindik.
İnsanlar gelişen teknoloji ile beraber bunca dertten kurtuldu. Doğalgazın kullanımı ile beraber evlere ısıtma sistemleri döşendi. Yerden ısıtma sistemleri gelişen teknolojilerin geldiği son nokta. Dairelerin zeminine döşenen ve bütün alanı tasarruflu bir şekilde ısıtan bu sistemde bazı problemler çıkabiliyor. En çok sorulan sorulardan bir tanesi de yerden ısıtma ısıtmıyor oluyor. Biz de sizler için yerden ısıtma ısıtmıyor problemlerini ve çözümlerini derledik.
Yerden Isıtma Sisteminin Kullanışlılığı
Yerden ısıtma sisteminin kullanımının az olmasından dolayı yeni yaptırmayı düşünenler genellikle tereddüt ederler. Sistemin kurulması çok maliyetli midir, yaptırdıktan sonra herhangi bir arıza veya problem yaşarsak ne yaparız, yakıt bakımından tasarruflu mu değil mi gibi sorular sorulur.
Bu soruların sonucunda da doğru bilgiye ulaşamadıklarında vazgeçilir. Tabi ki insanlar bilmedikleri ve doğru bilgiye ulaşamadıkları için bu tereddütlerinde haklıdırlar. Maliyet konusunda geldiğimizde ise konuşmamız gereken şey çok çeşitlilik gösterdiğidir. Çünkü sistemlerde kullanılan boruların, kolektörlerin ve diğer malzemelerin maliyetleri ürüne göre değişir. Fakat kesinlikle unutulmaması gereken bir şey vardır ki o da bu sistemi kurdururken asla masraftan kaçınılmamalıdır. Çünkü sistem öyle bir haldedir ki eğer kalitesiz sistem arızası çıkarsa bütün zeminin kırılması gerekir.
Kaliteli ve iyi işçilik ile yapılması halinde arıza yaşanma riski neredeyse sıfır olur. Tesisatın iyi döşenmesi halinde az yakıt tüketerek her yerin sınmasını sağlayabilirsiniz. Bu da en başta yerden ısıtma ısıtmıyor probleminin en baştaki çözümüdür.
Kaliteli işçilik, kaliteli malzeme, profesyonel sistem maliyeti artıran faktörlerdir. Yerden ısıtma sisteminin ısıtma aşamasının iyi olmasını istiyorsanız size ucuza mal olmayacaktır. Fakat kullanacağınız kalorifer sistemiyle arasında maliyet farkı çok olmayacaktır. Yerden ısıtma fiyatları evin yapısına, büyüklüğüne ve yerden ısıtma türüne göre değişeceği için kesin bir fiyat söz konusu değildir. Yerden ısıtma fiyatları için Isıtmax firması ile iletişime geçebilir, uzman ekibin bilgilendirmesinden faydalanabilirsiniz. Yerden ısıtma ısıtmıyor probleminin ilk çözümünü sizler için sunduk. Kaliteli bir sistem yaptırmak bu problem için baştan önlem almak olacaktır.
Yerden Isıtmada Sorun Nasıl Tespit Edilir?
Her sistemin avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Yerden ısıtma sistemlerinin sonu gelmez avantajlarının yanında dezavantaj olmayan ama size problem çıkartabilecek noktalar da olabilir. Öncelikle konuşmamız gereken şey, yerden ısıtma problemleri nasıl tespit edilir? Öncelikle kullanılan cihazlarla sorunun ne olduğuna bakılır. Genellikle bu çeşit sistemlerin sorunları sistemi besleyen kazan veya kombide yaşanır. Kazan ya da kombinin su kaybı yani basınç değerinin düşmesi şikayeti ile gelinir. Buna yerden ısıtma sistemi kaçağı adı verilir. Bunun yanı sıra yerden ısıtma ısıtmıyor problemi de şikayet olarak bildirilir.
Sistemde Su Kaçağı olduğunu Nasıl Tespit Ederiz?
Öncelikle su kaçağı problemi hakkında konuşmak gerekir. Su kaçağı olup olmadığını tespit etmek gerekir. Bunu anlamanın en kesin yolu kombi ya kazan değerlerine bakmaktır. Kombi ya da kazanda basınç değerini gösteren manometre bulunur. Manometredeki basınç değerini takip ederek kaçak olup olmadığı anlaşılabilir. Su basınç değeri genellikle 2 oluyor. Basınç değeri 2’den düşük bir yere düşüyorsa ve bağlantı yerlerin gözüken kısımlarında bir kaçak yoksa muhtemelen tesisatta kaçak vardır.
Sistemin zemin altındaki kısmında bir kaçak olduğunu tespit ettikten sonra sıra kaçağın yerini bulmaya gelir. Kaçak tespiti su kaçak arama cihazlarıyla yapılır. Cihazların çalışma sistemleri kaçağın çıkış noktasındaki sese göre kaçağı bulur. Fakat yerden ısıtma sistemlerinde su kaçakları küçük olur.
Bundan dolayı küçük sızıntıları duyamayabilirler. Kaçağın çıkardığı sesin artması için sisteme su ya da basınçlı hava basılır. Su ya da basınçlı havanın sızdığı noktadan çıkan ses, cihazın duyabileceği seviyeye gelirse cihazla tarama yapılarak kaçak noktası tespit edilir. Fakat yerden ısıtma sistemleri için döşenen borular fazla basınca dayanamayabilir. Dolayısıyla uygulanan basınç esnasında patlayabilir. Yeterince basınçlı hava ya da su verilmediğin de kaçağın çıkış noktası tespit edilemeyebilir. Tüm bu anlatımdan sonra yerden ısıtma ısıtmıyor problemi nasıl çözülür dediğinizi duyabiliyorum.
Kimyasal İlaç ile Su Kaçağı Çözülebilir Mi?
Yerden ısıtma sistemlerinde sorun nasıl tespit edilir sorusunun alternatif bir cevabı da tespit edilmesine gerek olmadan çözülebileceğidir. Tek bir seans ile zemine herhangi bir zarar vermeden tamir edilebilir. Nasıl olduğunu düşünüyorsunuz tahmin ettiğim kadarıyla. Kaçak tamiri ve onarımı için kullanılan kimyasal ilaç sayesinde tesisattaki bütün kaçaklar kendiliğinden tamir olur. Uygulanan kimyasal ilaç tesisatınızdaki su basınç kaybını da bu şekilde çözer. Tüm probleminizi kırmadan ve yerini tespit etmek durumunda kalmadan onarır. Böylelikle yerden ısıtma ısıtmıyor probleminizi çözebilirsiniz.
Yerden Isıtma Sistemi Sert Su Sorunu
Yerden ısıtma sistemi için suyun sertliği önemli bir faktördür. Sert suların yapısında yüksek iyon konsantrasyonu vardır. Bu durumdan dolayı yüksek bir kaynama noktası gerektirir ve daha fazla enerji harcamaya sebep olur. Suyun ısıtılacağı yüzeylerde kireçlenmeler meydana gelir ve enerji tüketimini sürekli olarak artırır. Netice itibariyle boruların içinde kireçlenmeler artar, bu da daha fazla enerji sarfiyatı demektir.
Bir başka ifade ile suyun sertliği zamanla ve ısıya uğradığında çözünürlüğünü kaybederek yüzeylere yapışır. Sistemin böyle çalışması enerji tüketimi yanında yerden ısıtma ısıtmıyor problemine de sebep olabilir. Bu problemin çözümü ise düzenli bir şekilde yerden ısıtma sisteminin temizliğini yaptırmaktır.
Yerden Isıtma Tesisat Temizliği Nedir?
Yerden ısıtma sistemlerinde tesisat temizliği, boruların içinde toplanan sistemdeki çamurları, pas kireç vb. atıkları, tek tek, bütün sistemi basınçlı su ve kimyasalla yıkama yaparak dışarı atmaktır. Bu işlem sonunda ısıtma tesisatıyla ilgili yaşanan tüm sorunlar çözülüyor ve işin sonunda boruların içine dolan hava da alınarak, daha verimli çalışması sağlanıyor. Zeminden ısıtma boruları, tüm daireyi dolaşır ve sonunda çıkış yaptığı noktaya, yani dağıtıcı kollektöre geri döner. Kollektör denilen parça, genellikle kombi altında bulunan ve birçok vananın giriş çıkış yaptığı, kırmızı mavi hortum ve vanalardan oluşan parçadır. Bu parça kombiden veya kazandan gelen sıcak suyun hatlara dağılmasını sağlar ve dönüşteki diğer kollektör de daireyi dolaşıp, tekrar geri dönen soğumuş suyu, ısınması için kombiye gönderir.
Bir nevi transfer merkezi olan kollektör, havayı da atmayı sağlar. Tabandan ısıtmada oluşan hava, borulardan gelerek kollektör içinde kalır. Kollektörün soğuk olması durumunda, ilk önce hava probleminden şüphelenilmelidir. Üzerinde bulunan purjör dediğimiz delikli hava atma tapalarını çevirerek hava çıkışını sağlayabilirsiniz. Bu iş aynı peteklerin havasını almaya benzer. Hava tamamen bitip, su gelinceye kadar devam edilir, su geldiğinde purjörler sıkılarak kapatılır. Eğer hiç hava gelmeden, su akmaya başladıysa 5-10 saniye kadar su akıtır hala hava gelmezse kapatılır. Bunun sonucunda sistemde hava olmadığı görmüş oluruz. Yerden ısıtma ısıtmıyor probleminin bir diğer çözümü hava alma işlemi bu şekilde gerçekleştirilir.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/petekli-evi-yerden-isitmaya-cevirme/ linkinden ulaşabilirsiniz.