Elektrikli Yerden Isıtma Ne Kadar Yakar?
Kış aylarının yavaş yavaş yaklaştığı şu günlerde ısınma konusu ve maliyetleri yine gündeme geldi. Türkiye’de genelde Kasım ayında başlayan ısınma ihtiyacı nisan ayına, bazı şehirlerde ise Mayıs ayı başlarına kadar devam ediyor. Senenin neredeyse yarısında evlerimizi ve bulunduğumuz mekânları ısıtmak için çeşitli ısıtma sistemleri kullanıyoruz. Kış geldiğinde ısınma maliyeti için harcanan tutar nedeniyle ev için ayrılan bütçe de ister istemez yükseliyor. Özellikle kış aylarında ısınma maliyetleri çok tasarruf edilen bir harcama kalemi değil. Sağlıklı ortamlar için de soğuk havalarda sıcak bir evde oturmak oldukça önemli. Bu nedenle tüketiciler en uygun fiyatlı ve en iyi verimi alacakları ısıtma sistemlerini tercih ediyorlar. Elektrikli ısıtma sistemi ise bu noktada devreye giriyor. Türkiye’de doğalgaz ve kömür sobası en çok tercih edilen ısınma sistemlerinin başında geliyor. Sonrasında ise elektrikli aletler kullanarak ısınma sistemi geliyor. Bunlara ek olarak son zamanlarda çoğu kişi tarafından tercih edilen elektrikli yerden ısıtma sistemleri var.
Elektrikli yerden ısıtma teknolojisi nasıl çalışır?
Önce ısıtılması planlanan mekânın zeminine elektrikli kablolar bağlanır. Ardından bu kabloların ısı derecesinin ayarlanması için bir termostat yerleştirilir ve aradaki bağlantı sağlanır. Kablolar ve termostat dışında bağlanan sensör bu sistemin bir diğer elemanıdır. Termostat ısı seviyesini dilediğiniz şekilde kontrol etmenizi sağlar. Bu termostatın en büyük özelliği enerji tasarrufunu kontrol etmesidir. Termostat üzerinden ayarladığınız ısı seviyesine ulaşıldığında, sensör sayesinde termostat otomatik olarak devreden çıkar ve kablolarla olan bağlantı kesilir. Bu da normalden çok daha az enerji harcamanızı sağlar. Zeminde oluşan sıcaklık istediğiniz seviyenin altına düştüğünde ise kablolarla yeniden bağlantı sağlanır. Böylece elektrikli yerden ısıtma sistemi yeniden çalışır.
Yerden ısıtma sisteminde yangın tehlikesi var mıdır?
Elektrikli ısıtma sistemi olsun ya da olmasın her binanın girişinde kaçak akım rölesi denen bir elektirik malzemesi bulunur. Görünüşü evlerimizde de bulunan sigortaya benzer ama çalışma şekli sigortadan tamamen farklıdır. Bu röle sayesinde elektrik kaçaklarından kaynaklanan sorunlar engellenir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi çalışırken, elektrik akımı olması gerekenden daha fazla gelirse, bu rölenin içinde bulunan devre otomatik olarak açılır. Bu da kaçakları ve yangınları engeller. Binada bulunan bu parça tüm elektrik akımını kontrol ettiğinden, elektrikli yerden ısıtma sistemini de kontrol eder. Bu nedenle elektrik kaçağı nedeniyle yangın çıkma ihtimali yoktur.
Elektrikli yerden ısıtma sisteminin faydaları nedir?
Her şeyden önce evde kalorifer peteği ya da ısıtıcı gibi malzemeler bulunmadığından dolayı alan genişliği sağlar. Sıcaklık tüm eve eşit şekilde dağılır. Bu nedenle elektrikli yerden ısıtma sistemiyle bazı odaların olması gerekenden daha soğuk ya da daha sıcak olması engellenmiş olur. Kullanması oldukça kolaydır, termostat sayesinde istenilen sıcaklık ayarlanır, otomatik şekilde açılır ve kapanır. Kurulumu ise zahmetsizdir. Eğer binada mantolama ya da diğer ısı yalıtım sistemlerinden biri varsa, oldukça uygun maliyetli bir ısıtma sistemidir. Kış aylarında, ısıtma için yüksek bütçeler ayırmak gerekmez. Dolayısı ile oldukça ekonomiktir. Sessiz çalışır, sıcak hava vererek ısınmayı sağlayan sistemler gibi toz birikmesine sebep olmaz. Elektrikli yerden ısıtma sistemi doğalgazda olduğu gibi sürekli olarak bakım gerektirmez. Ayrıca elektriğin kesildiği durumlarda, binada jeneratör varsa, bağlı şekilde çalışabilir. Kesintilerden etkilenmez. İnsan sağlığı açısından değerlendirilecek olursa, doğalgaz sistemlerinde görülen zehirlenme vakaları riski yoktur. Elektrikli yerden ısıtma sistemi olumsuz durumlarda otomatik olarak kapandığından dolayı binada oluşabilecek su baskını, yangın ve diğer doğal afetlerde güvenliği tehdit edecek durumlar oluşturmaz.
Yerden ısıtma sistemi hangi mekânlarda kullanılır?
Oldukça farklı kullanım alanlarına sahip olan bu sistem, ilk olarak endüstriyel amaçla fabrikalarda ve binalarda kullanıldı. Zamanla elektrikli yerden ısıtma sisteminin kullanımı yaygınlaştı ve günümüzde yeni yapılan konutlarda da sıklıkla tercih edilen bir sistem haline geldi. Sadece evlerin içinde değil bina çatılarında da kullanılan bu sistem çatıda biriken kar ve buzu engeller. Ayrıca bu sistemle çatı kenarı ve oluk içi ısıtması da yapılabilir. Hamamlar ve otellerde de oldukça sıklıkla kullanılan elektrikli yerden ısıtma sistemleri kamu kurum ve kuruluşlarında, okullarda, hastanelerde ve alışveriş merkezlerinde de kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise stadyumlardır. Sahada kullanılan özel zemin çimlerinin soğuk hava ve kardan etkilenmemesi için saha altına uygulanır. Trafikte, özellikle şehirlerarası yollarda, kilit noktalarda kazaları engellemek için de yerden ısıtma sistemi kullanılır.
Elektrikli yerden ısıtma sisteminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Diğer ısıtma sistemlerine göre bakımı ve kullanımı oldukça kolay olan elektrikli yerden ısıtma sisteminde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle dikkatli kullanılmaması durumunda baş ağrısı yapabileceğinden ısıyı belirli bir oranda sabitlemek gerekir. Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, hangi zeminin altına döşendiğine göre değişkenlik gösterir. Ahşap zemin altında bulunuyorsa, ahşabın kalınlığının en fazla 1 cm olması idealdir. Kullanılacak kablonun da bu zemine göre seçilmesi gerekir. Diğer şekilde ahşap kuruyup zarar görebilir. Islak zeminler içinse durum tam tersidir. Rahatlıkla kullanılabilir. Islak zeminlerde, nadiren de olsa oluşabilecek muhtemel sorunlarda ise kaçak akım rölesi devreye girer.
Yerden ısıtma sisteminin yakıt maliyeti ne kadardır?
Elektrikli yerden ısıtma sisteminde doğalgaz faturasının hemen hemen yarısı kadar yakıt bedeli ödenir. Bu nedenle son zamanların ev ve işyerleri için en çok tercih edilen ısınma sistemleri arasında önde gelir. Ayrıca sürekli olarak sıcak olması gereken hamam ve stadyum çim saha altı gibi mekânlarda özellikle ekonomik olduğu için tercih edilir. Diğer ısıtma sistemlerinde belki de milyonlar harcanması gerekirken yerden ısıtma sistemi kullanılarak ciddi anlamda tasarruf edilmiş olunur. Kurulum maliyetinin düşük olması, harcadığı elektrik miktarının oldukça az olması, çok kısa zamanda ısınma sağlaması ve ısının sürekli korunması gibi özellikleri düşünüldüğünde diğer ısıtma sistemlerine göre bir adım daha önde olduğu görülür. Ayrıca özel olarak bakım ve temizlik ve gerektirmediğinden dolayı da avantajlıdır. İçinde bulunan akıllı termostat tarafından ısı sürekli şekilde kontrol edildiğinden dolayı elektrik faturaları da doğalgazda olduğu gibi yüksek rakamlarda gelmez. Elektrikli yerden ısıtma sistemi kullanıcı dostu ve ekonomik olduğundan dolayı tercih edilmektedir.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/yerden-isitma-mi-petek-mi-daha-avantajli/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.