Eski Binaya Yerden Isıtma Yapılır Mı?
Kış aylarının gelmesiyle beraber ev ve ofis gibi hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz yaşam alanlarında ısınma bizler için bir problem oluyor. Türkiye’deki enerji giderlerine bakıldığında dağılımdaki en büyük payın ısıtmaya ait olması sorunu gözler önüne seriyor. Bu yüzden, özellikle, son yıllarda enerji tüketimi ve verimlilik konusu sıklıkla meydana geliyor ve alternatif çözümler üretilmeye çalışılıyor. Alternatif çözümler üretirken iki çözüm seçeneği tartışılıyor: İçerdeki ısıyı tutabilmek ve içerdeki ısıyı artırabilmek. Bugün içerdeki ısıyı artırabilmek adına üretilen bir alternatif çözümü konuşacağız: yerden ısıtma sistemi. Yerden ısıtma sistemi ile ilgili bilgileri derlediğimiz bu yazıda ‘Yerden ısıtma sistemi nedir? Yerden Isıtmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Eski Binaya Yerden Isıtma Yapılabilir mi? gibi soruları cevaplayacağız.
Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden ısıtma sistemi, yere döşenen boru sistemleriyle ısı kaynağından aldığı sıcaklığı zeminin altına dağıtan sistemdir. Zeminin sıcaklığı dolayısıyla orantılı konvansiyonel bir ısı dağılımı sağlayan bu sistem, insan yapısına en uygun ve en rahat ısınma sistemidir diyebiliriz. Yerden ısıtma sistemi yapısı gereği oda içerisine homojen bir ısı dağıtımını sağlar, radyatör sistemlerindeki gibi tavanda ısı birikmesi söz konusu değildir.
Avrupa’da hızla yayılan bu sistem, Türkiye’de 80’lerden sonra kullanılmaya başlandı. Ancak çoğu yapıda kalorifer, klima veya doğalgazlı soba sistemi olduğu için var olanın üzerine yeni bir sistem yapılması tercih edilmedi. 80 sonrası yapılan binaların bir kısmında yeni sisteme geçildiği ama çoğunda eski sistemlerin kullanımı devam etti. Bugün hem enerji kaynak azlığından dolayı hem de de enerji maliyetinden dolayı alternatif yollar tekrar gündem haline geldi. Türkiye’deki binaların ve yapıların eski ve ısıtma sistemlerinin yetersiz oluşu, eski binaya yerden ısıtma sistemlerinin etkili olup olmayacağı sorusunu da beraberinde getirdi.
Yerden Isıtma Sistemleri Nelerdir?
- Sulu Borulu Yerden Isıtma: Yerden ısıtma sistemlerinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bina yapılırken veya tamir-tadilat işlemleri sırasında zemine döşenen borular ile ısıtma sistemi kurulur. Zemine döşenen boruların uçları bir kollektörde buluşur ve kollektörden alanın istenilen bölümleri açılıp kapatılabilir. Bitmiş ve kullanıma açık alanlarda bu sistemi kullanamamaktayız.
- Elektrikli Yerden Isıtma: Kablolu sistemlerde büyük bir tadilat yapmadan yerden ısıtma sistemini kurabilirsiniz. Üç katmanlı elektrikli yerden ısıtma sisteminde en alt tabakanın yalıtımlı ve yansıtıcı yapısı sayesinde ısı yukarıya doğru ivmelenir. Bu özelliği ile mekan çok daha kısa sürede ısıtılabilir. Günlük veya haftalık olan içerisinde sıcaklık ayarlarınızı farklılaştırabilirsiniz.
- Karbon Fiber Yerden Isıtma: Karbon fiber filmlerin çıplak zemine veya halı altlarına serilerek kullanıldığı bir sistemdir. Yerden ısıtma sistemleri arasında en hızlı tepki veren sistemdir.
Yerden Isıtmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Ebeveynlerimiz ve büyüklerimizin dediğine göre soğuk ilk ayaklardan girermiş vücuda, durum böyle iken sıcak tutmamız gereken ilk yer ayaklarımız oluyor. Yerden ısıtma, ısıtma sistemleri içerisinde kalitesi ve farklılığıyla öne çıkıyor. Kalorifer veya doğalgaz sobası sistemine göre daha iyi ısı sağlıyor. Kalorifer veya sobalar gibi geniş yerler kaplamaz, alanlarda yerleşime engel olmaz. Örneğin yazın kaloriferin önünde olan koltuğunuz ya da bir eşyanız kışın ısıyı engelleyeceği düşünülerek başka bir yere taşınır. Yerden ısıtma sistemleri ile hem ev içi kullanım kolaylığı sağlanır hem de ısınma problemleri en aza indirgenir. Eski binaya yerden ısıtma yapılarak da ısınma problemleri çözülebilir. Tabi her şeyin olduğu gibi yerden ısıtma sistemlerinin de avantajları ve dezavantajları vardır.
Yerden Isıtmanın Avantajları
- Yerden ısıtmanın olduğu bir mekan içerisindeki sıcaklığın yatay ve dikey yönlü homojen dağılımıyla, odanın her yanı eşit ısınır. Kalorifer sisteminde yaşanan peteklere yakın kısımların daha sıcak olma problemi yaşanmaz
- Kalorifer sistemlerinde kazan suyu sıcaklıkları 70 ile 90 derecede olması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı 50 dereceyi aşmaz. Enerji tasarrufu sağlar.
- Yerden ısıtma sistemleri zemin döşemesinin altında kaldığı için mekan kullanımında bir özgürlük tanır. Herhangi bir alan kullanımına engel olmadığı gibi göze hoş gelmeyen ve özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek kalorifer sisteminden de kurtulmanızı sağlar.
- Yerden ısıtma sisteminin kaliteli yapılması şartıyla sistemin kaloriferde olduğu gibi sık sık bakıma ihtiyaç duymadığını göreceksiniz. Özellikle yüksek maliyetli bakım ücretlerinden kaçınmanızı sağlayacaktır.
- Yerden ısıtma sistemi ev içi hava sirkülasyonu gerektirmez. Yerden ısıtma sisteminde herhangi bir hava sirkülasyonu olmadığından solunum yollu rahatsızlıklardan ve alerjik hastalıklardan kendinizi daha çok koruyabilirsiniz.
Yerden Isıtmanın Dezavantajları
- Yerden ısıtma sistemlerinin en büyük dezavantajı ısıtma süreleridir. Isıtma bir anda gerçekleşmez. Zeminin de etkili olduğu bu sürede, ısınmak adına plan yapmanız gerekebilir.
- Evinize yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde, yer zeminini örtmemeniz gerekebilir. Tıpkı kalorifer üzerine atılan bir kilim gibi, yerdeki kilimin de ısınmaya ters etki yaratabileceğini bilmelisiniz.
- Kapatılıp yeniden açıldığında ısıtma süresi uzun zaman alacağından, bütün kış boyunca kısık seviyede yakmak durumunda kalabilirsiniz.
Eski Binaya Yerden Isıtma Yapılabilir mi?
Saydığımız avantajların, dezavantajlara oranla ağır bastığını görüyorsunuz. Sistemin avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirdikten sonra eski binaya yerden ısıtma yaptırmaya karar verirseniz, bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Yapı kanunlarının bir gerekliliği olarak yerden ısıtma sistemi kurulacak bir binada kaçak akım rölesi yapılması zorunludur. Yapılan kontroller sonucu binaya ruhsat verilmektedir. Ruhsatı olan binalar ne kadar eski ya da yeni olursa olsun konut sahipleri, elektrikçiler ya ısıtma sistemi fırmaları tarafından yere döşenebilmektedir. Olası elektrik kaçağı durumunda kontrollü bir şekilde elektriğin kesilmesi, binalarda yaşanabilecek yangın veya doğalgaz kaçağı gibi diğer yöntemlerdeki problemlerin risklerini en aza indirger. Eski binaya yerden ısıtma yapılırken binada bu gibi izinlerin kontrol edilmesi gerekir.
Binanızın elektriğinin kontrollü ve kanunen onaylanmış olmasından sonra yapmanız gereken şey odaların ölçülerini doğru bir şekilde alıp, yerden ısıtma sistemi yapan firma ile iletişime geçmek. Yerden ısıtma sisteminizin eski binanıza hem daha doğru hem de sorunsuz ve uzun ömürlü olması adına kurulumların firmalar tarafından yapılmasını öneririz.
Eski Binaya Yerden Isıtma Nasıl Yapılır?
Eğer eviniz tadilat halinde ve uzun süreli bir zaman harcayabilecekseniz eski binaya yerden ısıtma çeşitlerinin hepsini yapabilirsiniz. Binanın tadilat halinde olmasıyla zeminin kırılmasıyla, taban altına sulu veya elektrikli sistem döşenebilir. Sulu veya elektrikli sistemi kullanmak istediğimiz ve bunları yaptırabileceğimiz bir senaryoda düşünmemiz gereken diğer nokta üzerine nasıl bir zemin kullanacağımız. Katı maddelerin ısı iletimi konusunda diğer iki madde halinden çok daha iyi olduğunu biliyoruz. Yalnız katı maddelerin de kendi içlerinde ısıl dirençleri farklıdır. Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi ısıl direnci en az olanlar mermer ve seramik fayanstır. Bundan dolayı söyleyebiliriz ki eski binaya yerden ısıtma kararınızı verdikten sonra düşünmeniz gereken bir diğer şey zemindir. Zeminin döşemesinin ısı iletimine en uygun olarak mermer ve seramik olacağını söyleyebiliriz.
Eğer eski binanıza yerden ısıtma yaptırırken geniş bir tadilat süreci için hep vaktiniz hem de bütçeniz yoksa eviniz için daha kolay uygulanabilecek elektrikli ve karbon fiberli yerden ısıtma sistemlerini düşünebilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/yerden-isitma-temizligi-nasil-olmali/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.